Kort om författarteamet
Författaren:
Susanne Snellman
Projektets eldsjäl och handbokens författare, Susanne Snellman, lämnade sitt jobb som sjukskötare år 1989. Detta efter att hennes son strax efter födseln konstaterades vara döv. Hon koncentrerade sig på att hjälpa och stöda sin son.
Genom att delta i internationella seminarier och kongresser samlade Susanne in information om olika metoder om hur man kan lära hörselskadade barn att tala och hur man kan underlätta deras kommunikation. Några av dessa metoder hade redan länge använts i andra länder, men var då ännu obekanta i Finland. Trots att hon kom med omtvistad information som inte uppskattades av alla, ansåg hon att alla föräldrar till hörselskadade barn bör få information om de metoder som står till buds - för att sedan själva kunna avgöra vilken kommunikationsmetod som är lämpligast för dem och deras barn.
Susanne var den drivande kraften bakom tre seminarier som arrangerades tillsammans med Folkhälsan i Helsingfors år 1998, 1999 och 2001. Hon bjöd in internationellt erkända experter att föreläsa om terapi enligt den auditivt verbala kommunikationsmetoden.
År 2004 och åter igen på hösten 2006 engagerade sig Susanne i att arrangera ett seminarium under rubriken "The Explosive Child" med professor Ross W. Greene som föreläsare, i hopp om att seminariet skulle öka förståelsen för icke-flexibla och impulsiva barn.
Idén till handboken i finsk grammatik föddes då Susanne på nära håll följde med och deltog i sin sons läxläsning i finska.
"De barn som inte hör eller kommer i kontakt med finska dagligen har svårt att på gehör avgöra om en mening är korrekt eller inte - allting låter lika rätt eller fel. I dessa fall tror jag att barnet måste lära sig pussla ihop meningar, ord efter ord, vilket kräver kunskap i grammatik." Susanne hoppas att många skall få hjälp av boken, speciellt elever och "läxläsande" mammor och pappor.
Susanne kämpade själv med villkor i finska under hela sin skoltid. Det är kanske just därför hon har en större förståelse för vad som kan vålla problem vid inlärningen. Till sin utbildning är hon sjukskötare. Hennes vilja att lyckas med bokprojektet bottnar inte enbart i strävan att stöda sin egen son utan också i att hjälpa andra som vill stöda sina barn. "Jag är övertygad om att också andra mammor och pappor har behov av all den kunskap och information som jag behövde för att hjälpa mitt barn, så varför inte göra det lättare för dem."
Kontaktuppgifter:
susanne@allesstudio.fi
tfn 040 746 66 86
www.allesstudio.fi
Illustratören:
Thomas Lindberg
Thomas Lindberg är sedan 30 år tillbaka en erkänd privatföretagare inom reklambranschen. Han är grafiker och AD med ett brett spektrum av färdigheter. Hans uppdrag innefattar allt från visuell planering av reklam såsom annonser, broschyrer och kundtidningar till illustrering av böcker och digitala verk. Han har också inrett restauranger och planerat inredningar för mässor.
Thomas är en skicklig läromedelsillustratör. Han är far till figurerna i läroboksserien MOI, som idag används i många skolor i undervisningen i finska. Han har skapat illustrationerna till "Näppärästi" - en interaktiv CD för finlandssvenska skolelever som vill lära sig finska.
År 2000 belönade Svenska Litteratursällskapet Thomas Lindberg med 20.000 mark för illustreringen av barnboken Johanssons och Silverligan.
Thomas var självskriven layoutplanerare och illustratör. Hans medryckande figurer i Lunttikirja är skapade med glimten i ögat - Ville och hans gäng får läsaren på gott humör redan från allra första början...
Kontaktuppgifter:
tfn 0400 615 279
thomas@studiolindberg.fi
studio@lindberg.inet.fi
www.studiolindberg.fi